Lsr.se

Därför bör du äta superfood

För de som vill vara hälsosamma räcker det inte bara med att träna. Kosten är en viktig del av en hälsosam livsstil. Du är vad du äter, vilket betyder att din kost återspeglas i din kropp och prestanda. Har du en dålig kost kan du känna dig trött och orkeslös samt uppleva andra biverkningar.

 Uppsättning av hälsosam superfoods - bönor, baljväxter, nötter, frön, gröna, frukt och grönsaker

Har du begränsat med tid för matlagning finns det snabbare sätt att få i sig superfoods och andra nyttigheter. Du kan till exempel köpa kapslar som innehåller alla vitaminer och mineraler som du behöver. Det kan kännas som en djungel med alla olika kosttillskott, men här kan du läsa mer om superfood och se vad det finns för olika alternativ. Det är dock viktigt att fortfarande ha en varierad och hälsosam kost för bästa resultat.

Vad är superfoods?

Vissa superfoods är svåra att få tag på här i Sverige och då kan kapslar vara ett bra alternativ. Superfoods är oftast exotiska bär som har ett högt näringsinnehåll. Det kan även vara alger, frön, växter och grönsaker. Populära superfoods i Sverige är till exempel acai, gojibär, grönkål, chiafrön, bipollen och Spirulina. Några av de svenska bären som exempelvis blåbär, jordgubb, björnbär, jordgubbar, hallon och tranbär anses också vara superfoods.

– Det finns mycket djurforskning som visar att rätt kost påverkar hjärnfunktionerna på ett mycket positivt sätt, säger Robert Brummer på Örebro universitet till SVT.

Därför bör du leva hälsosamt

Genom att äta en hälsosam kost kan du inte bara få mer energi utan även förhindra sjukdomar. Det har även blivit bevisat att kosten är väldigt viktig då den kan bland annat påverka din psykiska hälsa. Svenskar är generellt väldigt träningsinriktade och många har en aktiv livsstil. Det har också ökat intresset för superfoods i Sverige.